Mazda je ve ztrátě

29.07.2011 11:18

Japonská automobilka Mazda Motor

utrpěla ztrátu 25,5 miliardy jenů (asi 5,6 miliardy Kč) v prvním čtvrtletí fiskálního roku. Příčinou ztráty je dopad ničivého zemětřesení z března tohoto roku, které řadě japonských podniků narušilo jejich dodavatelské řetězce. Navíc je automobilka Mazda ve ztrátě již poslední tři čtvrtletí.

Na Mazdu dopadly dopady zemětřesení obzvláště tvrdě. Tyto dopady se netýkají pouze japonských automobilek, ale i některých zahraničních, zejména ze Spojených států. V důsledku zemětřesení totiž výrobci automobilových součástek museli přerušit výrobu, a tím byly bez součástek i některé mimo japonské automobilky.

Management automobilky je ale optimistický. Mazda, která sídlí v Hirošimě, by se měla ještě v tomto fiskálním roce vrátit k zisku. Fiskální rok japonských firem končí v březnu. Mazda očekává, že za celý rok vykáže čistý zisk ve výši jedné miliardy jenů (asi 218 miliónů Kč). Nicméně by se celoroční třby měli pohybovat kolem kolem 2,19 biliónů jenů (zhruba 478 miliard Kč) což znamená pokles asi 6%.